roxychick's: to whine & be frank. almost.

Monday, January 25, 2010

saba(r) itu separuh daripada lamb kabsah... muahahaha...

last saturday i had the chance to visit cyberjaya for the.. heh.. first time. seriously. if it wasn't because of termimpi-mimpikan lamb kabsah from saba restaurant, mesti takkan jejak tanah cyberjaya tu. ahahahaaa..

the first time i tasted the lamb kabsah was 2 sundays ago. masa tu kitorang nak distribute my sis#2 punya wedding card to my mom's relative, so bila sampai kat rumah my cousin tu (kat taman permata), her mom suggested saba restaurant kat jelatek branch for lunch. and since then (sebab makan tak puas since orang belanja kan.. takkan nak cakap tak cukup kot) the succulent lamb kabsah was on my mind day and nite and knowing incek suami suka lamb, so, that saturday noon, i dragged him there, together with lil zaes and mister mama.

walaupon sesat-sesat cari saba restaurant kat cyberjaya, finally jumpa jugak. and owh, since first time kat cyberjaya, maka gua telah menjadi jakun melihat architecture kat situ.. boleh tak, this one office building, architecture nya sama macam resort percutian? wah.. mesti less stress sesiapa yang bekerja di situ..

sampai kat saba, we were surprised to see the lambakan manusia yang memenuhi ruang saba restaurant. they were in a midst of renovation, i guess tu yang customers ada kat ceruk tu, ada kat ceruk ni. berbeza dengan branch jelatek, which was more proper and organised and cozier ambience too, the one in cyberjaya resembles a mamak place. the 1st 5 minutes memang takde tempat duduk kat dalam (kat luar panas terik tu yang tok se tu..) sampai the waiter tu suruh duduk kat tepi pintu stor (boleh?) tapi berkat kesabaran lamb kabsah, finally dapat gak a table.

mula-mula dapat menu, muka b macam apayangbestsangatmakanankatsini. so i took the menu and ordered one large lamb kabsah + rice, the taboulah (salad-like dish) and the hummus (mashed chick-peas makan dengan thin pita bread). and when the food arrived (perasaan masih teruja sebab ingat b pon akan turut sama teruja) we shared the rice (4 of us) and the lamb was.. aaaahhh!! ooh la laaa! juicy and succulent and lembut and smackelicious! tapi, bila tengok muka b, tak excited sangat sebab he's not too fond of nasi beriyani actually. (tapi tu bukan beriyani la b, it's nasi arab..) cuma he likes the lamb je. tapi dia memang puas hati la sebab for that 1 large lamb kabsah, share 4 orang, memang jimat and worth it. owh.. besides lamb, they also served chicken. and the nasi pon ada 2 types, one is the kabsah, meat was tender and almost fall off the bone soft. another one, hanith. yang hanith ni, the lamb or chicken was wrapped in foil and looked like roasted-type. like i said, LOOKED like roasted tapi tak tau la kan.. we didn't order pon and lupa pulak nak tanya the difference between these 2.. (note to self: jangan lupa tanya difference kepada terma kabsah dan hanith bila pergi sana sekali lagi.. sekali lagi?? bilakah?) the kabsah priced at rm15 for regular size and rm20 for the large size while the hanith price at rm17 (r) and rm22 for large size. the hummus at rm5, tabulah at rm7 and the barbican rm3.

and because of too excited nak belasah the lamb kabsah and the steamy soft arab rice, i didn't take the pics of the food sangat.. sila keciwa..

the open kitchen and the chef.

the drinks. quite disappointed sket sebab they can't serve fruit juices that day sebab dorang tengah buat renovation so they were short on power supply. iced lemon tea (teh o limau ais was more like it) for mister mama & i and that pineapple flavoured barbican drink for b. and teh o for lil zaes. ye. ek ek memang macam orang tua sebab suka minum teh o.

the portion from zaes' plate. he tasted lamb for the second time and i got the feeling that he'll follow b's footsteps, suka makan lamb.

hahaha.. tu diaa.. pinggan licin. orang tu takyah basuh pon..

while waiting for b yang tengah buat air pollution kat luar kedai after finishing our meal, i saw this family pon just finished their lunch. at that time, the waiters were cleaning up their table and to my dismay, dia dok scraped off nasi from each plates. like A LOT of rice when you kumpul them together, you can feed another 2 families! serious! no kidding!! must be their first time datang makan la tu.. salah order ended up tak habis makan sebab the portion was really huge! then before bayar, b cakap masa dia tengah mencemar udara, ada group of guys ni buat muka terkulat-kulat bila orders dorang sampai.. could be another case of terkejut tengok portion nasi yang besar tu la.. haha..

we also ordered a takeaway for my cousin, miya & jai. and nasib baik sempat amik gambar masa dorang nak makan tu..
the lamb kabsah + rice! serious sedap!

and the sambal to be eaten with the kabsah.. macam salsa pon ye, only pedas. but not so pedas... err.. macam tu la..

miya & jai makan sampai lebam.. itupon still have some portion of the rice. lamb dorang habiskan sampai licin as both of them are lamb lovers.

here's the address and contact number:
SABA' RESTAURANT 4800 SUITE, 0-2 GROUND FLOOR BLOCK A1, JALAN PERDANA CBD PERDANA CYBERJAYA TEL: 03-83202544.

for the jelatek branch, sila carik sendiri.. muahahahahahaa...

all and all, 2 thumbs up for the food! i forgive the ambience (sebab masih kelam kabut buat renovation maybe?) and i hope the quality stays. sila consider a branch kat putra heights ok?

Labels:

7 Comments:

At 2:27 PM , Blogger misz beauty said...

office saya selalu sgt beli nasi briyani saba ini... bawak balik rumah Mr. Hubby nak lagik... ehehehee..=D

 
At 4:09 PM , Blogger baizurah abdullah said...

hellooooo cek pah..

owh kat jelatek ade??any landmark tak dkt jelatek tu?? nnt boleh try..

 
At 5:45 PM , Blogger roxychick said...

miszbeauty,
yela, ada baca ur status ari tu..

baiiiiiiiiiiiii!!!!!!!
kat dataran jelatek if i'm not mistaken. tpt tu macam mall semi circle kecik tepi jalan, dekat dgn lrt station. ada another few more middle-east reataurant gak.. give it a try and the ambience there is wayy better dari yg kat cyberjaya tu..

how is you laaaaaaaaa....

 
At 8:42 PM , Blogger baybe foxx said...

peerrrrggghhhh.... baca hang punya blog ni buat aku terliur beb! dah la blum makan dinner lagi ni... akan ku serang jelatek branch! dataran jelatek tu kat condo seri maya tu kan?

 
At 8:55 AM , Blogger roxychick said...

hahahahaa..
wallahualam.. tak perasan lak kondo tu.. maklumlah.. masa tu dok mengekor kereta org, so dont have time to look around..

serang jgn tak serang!!!

yeehawww

 
At 9:16 AM , Blogger baizurah abdullah said...

cek pahhhh!!!


ooo i tau dkt sri maya condo..

i ok..baby alhamdullillah sehat..i dah 2nd trimester..insyaAllah due bulan July..nnt bila rajin u upload..sgt kemalasanlaaa hehehehe i tunggu u je update..:D

 
At 10:30 AM , Blogger roxychick said...

baiiii,
alhamdulillahhhh! this is good news!! wah wah wah.. take care tau! :)

*mengada! sila update jugak. dah bersawang dah blog u tu.. i nak tengok ur latest pregnant self*

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home