roxychick's: to whine & be frank. almost.

Tuesday, August 10, 2010

meh berbuka! : part 1 :

eh, jangan terkejut pulak dengan tajuk kat atas. ini memang betul-betul kejadian, bukan main-main.

walaupun esok je baru start sesi berpuasa wajib di bulan ramadhan tapi i telah diberikan peluang eksklusif berbuka puasa di salah sebuah hotel di lembah klang. sebuah sesi yang dipanggil, pre-ramadhan buffet kat cinnamon coffee house kat one world hotel bersama rakan sekerja lain, courtesy of cik puan setiausaha di jabatan.

kira macam, "eh, meh la try masakan kitorang dulu sebelom orang lain try" macam guinea pig pulak i rasa... eksklusif konon.. haha..

and so yesterday, we headed to bandar utama at around 6.45pm. keluar dari office building je, traffic jam masyaAllah! nasib baik belum start bulan puasa lagi, kalau tak mesti dah mati kebulur dalam kereta sebab we only reached there an hour later. ceh. traffic jam pon ada pre-ramadhan test run jugak kah? baiklah labuuuu...

sampai sana, we were greeted by the assistant sales manager and she immediately brought us to the coffee house.

after a lil chit chat, she ordered juices for us just before she left. lalu bermulalah sesi melantak "berbuka puasa" di cinnamon coffee house. sila harap maklum, memandangkan i pakai kamera fon sahaja, maka gambar-gambar yang disajikan pon haruslah tahap lite-lite je. jadi, terima sahaja apa yang ada.

gambar yang korang nampak ni pon semuanya gambar makanan yang sempat singgah di meja sebelum masuk dalam mulut. sebab busy sangat makan and rambang mata melihat buffet line yang terhidang, yang datang dari pelbagai kontinen serta seluruh pelusuk dunia, maka pegang 2, 3 buah pinggan lagi best dari sibuk pegang kamera fon nak amik gambar di buffet line.

*walaupon sebenarnya tak perlu teruja/jakun sangat takut tak cukup makanan ke hape sebab bukannya ramai sangat orang pon masa tu..*

the interior of cinnamon coffee house, one world hotel, bandar utama poskod taknak tulis sekali ke? !@#$%^&* kaca-kaca tu ada yang dah pecah woh! imagine tengah asyik menikmati juadah sedap, tiba-tiba darah meleleh keluar dari mulut sebab terkunyah kaca tipis...

mereka yang terlibat dalam persidangan... cik puan setiausaha dan cik puan rockapakberdarah! yeahh!! yeahhh!!

kaca lagi. sebenarnya nak buat bahan bukti kalau apa-apa terjadi kat i...

pesanan dari kak w: jangan marah els...
eh, tiba-tiba. hhehehe..

oh.. sebab terlampau asyik menikmati juadah pre-ramadhan buffet ni, lupa pulak nak bagitau, harga untuk ramadhan buffet kat cinnamon, one world hotel ni adalah rm98++ per adult and rm49++ per child aged 4-12.

baru pre-ramadhan buffet, tapi deco hari raya dah meletop-letop sana sini. ni gambar kat dessert line...

pembuka selera cewah! padahal rakan sekerja yang punya pinggan.
pinggan kiri, dari negara jepun, mangkuk sup ketam dari negara india.

pinggan yang sorang lagi, ni negara campur-campur.

yang sorang ni pulak, selera pantai timur ek ah ek ah! nasi kerabu sket, dengan sweet sour fish tu.. eh. apsal pinggan dia ni malu-malu je makanan sikit?

ni i yang punya! selera western la konon. lamb cutlet yang succulent, rosemary potato, shitake mushroom yang creamy and soft roll yang wajib ada!

apa barang pegi buffet makan makanan tempatan? sementara makan free, makan saja juadah barat yang jarang-jarang kita nikmati... fettucini olio, roast lamb aka kambing golek and that blardy shitake mushroom. again! sedap sangat woh.

burrpppp.. alhamdulillah. walaupon i jakun makan free, tapi tetap sopan dan tak buruk lantak. sebagai bukti, i makan hanya dua pusingan sahaja. dan makanan tidak ditimbunkan macam orang tak makan setahun... haha..

lepas tu terus carik buah-buahan (dan roti?) sebagai pencuci mulut. ely, sorryla.. aku telah termakan bahan yang dikeluarkan dari perut engkau tempoh hari... LOL! (oh, i definitely owe my readers that story of cik jiran sebelah... KIV okeh!)

dann.. dessert paling best alam semesta! serious tak tipu best gila benda hapekenama dia ni tah... kat atas tu macam jelly perisa raspberry yang rich, second layer ada macam soft cake ke hape tah with some cream ke hape tah. therefore, i bagi nama dessert hapekenamadianitah...

ekceli lepas tu i ada makan 2 scoops of choc ice-cream with chocolate dip yang dicedok dari chocolate fountain tapi lupa nak hambik gambar pulak. dah kenyang kan... and i washed em all down with an orange juice (to my dismay, it wasn't freshly-squeezed... maybe orange juice peket kot) and warm water.

fyi, cinnamon coffee house menyajikan pelbagai jenis hidangan citarasa 1malaysia (as per written on the banner) dari seluruh pelosok dunia. among the dishes yang i sempat rakam di kotak memori cewah! adalah hainanese chicken rice, prawn mee, sushi, teppanyaki, tempura, rojak mama, tau foo fa, abc, pelbagai jenis cookies & fruits, ada jugak chinese cuisine, lemang, ketupat, gulai kawah, juadah tempatan seperti nasi kerabu, gulai lemak, tandoori chicken, italian food etc etc.. isk. kalau nak terjemahkan satu-satu dari kotak memori, esok pon belom tentu boleh habis i tulis ni...

pendek kata, if korang ada duit lebih dalam bulan ramadhan nanti epp.. mesti ada lebih sebab skip lunch for 2 weeks, sekali lunch kuar rm10. dah 2 minggu bersamaan 14 hari, so ada rm140 kat situ. itu baru lunch, time breakfast selalu belanja berapa di hari tak puasa tak masuk lagi tu.. haa.. so, boleh la korang merancang untuk berbuka kat sana kan. kalau nak belanja orang lain, maka lepas ramadhan pon korang kena la sambung puasa sebab duit time tu dah kira in advance, so duit nak lunch nanti dah takde.. okeh okeh.. i get it!

*bising la kau! orang belanja kau boleh la kau cakap banyak ceh!*

so, pegi la sana yeh. memang sedap-sedap belaka semuanya.

dengan itu, secara rasminya i akan berusaha membuat review tempat berbuka puasa sejurus selepas kejadian. itu pon kalau la i ada pergi berbuka puasa kat mana-mana for the next 1 month ni lah ye.

sekian dari saya, melaporkan untuk roxytv. yeehaww!

salam ramadhan al mubaraq everyone!


Labels:

2 Comments:

At 7:04 PM , Blogger azyze said...

Ala, tak heran pooonnnnnnnn...
*denial*

 
At 10:29 PM , Blogger roxychick said...

alamak. jangan la begitu... hehe...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home