roxychick's: to whine & be frank. almost.

Friday, October 15, 2010

bumper issue post syawal part 2.

sampai rumah, gua membebel-bebel. masa tu muka rasa merah dan panas. baru nak rasa marah rupanya. memang marah.

bills the bilis pon try baju dia. mistermama tengok dengan penuh dendam dan benci. ok. i'm exaggerating. muka dia sayu je.

bila bills the bilis keluar peragakan baju tu, mistermama tunjuk muka kesal. dia cakap elok je kain tu bila jadi baju, tambah pulak dengan jahitan kakak tu. kemas dan tak terjongket-jongket katanya. kesian pulak gua tengok mistermama masa tu. air mata gua pon dah bergenang-genang dah.

b turun dari atas. dah la masa tu dia tak cukup tido akibat menyiapkan album customers, dapat pulak berita tragis macam ni. huh. mau tak tragis!

b: my friend cakap baju kat pkns banyak. tak guna nak marah-marah and sedih pon. jom kita pegi beli je lah..

gua: beli lagi?? dah la kain tu mahal, tak jadi pulak baju. sekarang nak beli pulak? taknaklah.. takde duit. takde duit...

b: takpe la b, beli jelah. habis tu you nak pakai apa?

bills the bilis menyampuk:
takpelah.. awak pakai la baju ni. billa kan ada baju lagi satu yg turquoise tu.. billa pakai la yang tu..

gua: takmo. takmo!

memang emo sungguh gua masa tu. b pon naik atas balik. minutes later dia turun balik.

b: eh, ada my friend ni parents dia tukang jahit. i dah tanya, dia kata boleh buatkan..

gua: yelah tu. nak siapkan satu hari.. esok nak raya tau tak! boleh sangat la...

b: isk. betul. dia kata ok. jom la pegi sekarang. dia kata if nak kena datang sekarang...

(conversation ni telah dipendekkan. macam gua cakap la.. dah basi pon cerita ni, tu yang malas nak pikir tu)

sinar harapan kembali muncul. dengan pantas gua bersiap. kitorang pon keluar dari rumah minutes later. tinggal rumah togel tak berlangsir.

dah sampai kat selayang, we were greeted by the makcik and pakcik. makcik tu tengah prepare rendang and ketupat. according to her son, parents dia dah siapkan tempahan baju-baju raya 4 days before eve of raya tu. at first, i can't help to rasa cuak.. mana la tau kan.. berharap berharap, nanti satu apa pon takde. tapi gua cuba berfikiran positif la kan..

makcik tu terus je tinggalkan bahan-bahan masak dia lalu mengambil buku and measure tape. terus je dia ukur badan gua and mistermama. gua pon redha je makcik tu nak buat apa dengan kain tu. nak demand lebih-lebih kang ada yang kena pelangkung dengan periuk kang kan... tapi gua cakap jugak la yang gua nak kurung moden, tapi taknak ketat sangat. heh. cakap pon takut-takut je, tapi makcik tu punya la cool je muka dia.

masa tu pakcik tu tanya, kenapa buat lasmenet. gua pon terus cerita apa yang terjadi pastu pakcik tu macam heran je bila part jarum patah tu. masa tu dia belek kain tu and said, "kalau jahit batu je, barulah jarum patah..." need i say more?

lepas ukur, makcik tu amik kain and potong depan kitorang. selamba je dia potong. takde tersekat-sekat ke or gunting dia terus tumpul ke. takde ye. lepas potong, dia bagi kain tu kat husband dia, then pakcik tu pegi kat mesin jahit tepi dan jahit tepi kain-kain tu.. meh sini tengok gambar pakcik and makcik amazing ni... sempat gua suruh bills the bilis snapped their pics...

sempoi ke tak sempoi pakcik and makcik ni? i lef yu lah!

tengah dok potong-potong kain tu, pakcik tu suruh datang balik malam. yelah kan.. orang dah nak tolong tu kira cukup baik dah tu, takkan nak pressure dia siapkan dalam masa 2 jam pulak? haha..

sementara tu, kitorang pon pegi la jalan-jalan kat sunway pyramid, beli apa-apa yang belum beli lagi seperti kasut/baju/jeans untuk zaes, kasut gua and baju untuk b. lepas berbuka kat johnny's kitorang hantar mistermama balik pastu kitorang pegi selayang balik to get our baju.

to cut this long story short, walaupon baju gua makcik tu buat memang tak ketat (read: longgar sungguh for a kurung moden) tapi gua tetap bersyukur sangat-sangat sebab ada jugak baju berwarna sedondon di pagi syawal. gua bercadang nak pegi hantar alter ah lepas ni... and gua rasa mungkin gua nak hantar kain-kain lain buat baju kat makcik ni... tengok ah camne...

oh, by the way, normally dorang charge serendah rm40 untuk sepasang baju kurung. memang murah kan! so, on that day, sebab urgent case, dorang charge rm60 per pair. gua ok je nak bayar sebanyak tu sebab terlampau bersyukur makcik/pakcik tu sanggup nak tolong kan... in fact, gua siap bayar lebih lagi, selit kat dalam sampul raya. tapi tak yah la bagitau berapa. kang orang cakap gua berlagak pulak.. hehehe..

macam tu la cerita tragedi yang berlaku kat gua. memang rare sungguh kejadian ni. ini la 1st time benda-benda camni jadi kat gua. namun, gua bersyukur sebab ada jugak insan yang sudi membantu di saat-saat akhir.. alhamdulillah. (fuhh.. ayat tak bleh blah! lol!)

meanwhile, enjoy these pics from eid 2010. ni random je, tak tengok lagi gambar-gambar lain... :p
inilah kain kontroversi itu. jangan main-main,
jarum pon patah woo! muahahahaa..

sila perhatikan zaes.
dengan kitorang, taknak senyum, pakai pacifier lagi tu...


... tapi, dengan uncle jai and auntie miyashakira dia, sengih sampai kemik-kemik muka! bias sungguh anak gua ni...

zaes with uncle sheik, bonda and his cousin sisters. saat-saat akhir zaes untuk bermanja-manja dengan bonda sebelum another hero was born.. heh.

alamak. vain sungguh budak-budak ni.
zaes, kenapa posing camtu? ceh.

ok sayang-sayang semua. till later! :p


Labels: ,

5 Comments:

At 3:54 PM , Blogger azyze said...

pergh rock betul pakcik tu tolak mesen jahit tepi dia tu :)

and kain you lawa okay. apasal tak pakai aritu?

 
At 3:59 PM , Blogger roxychick said...

haha.. pakcik tu mmg rawkaholic!

tak pakai sebab.. err.. belum alter lagi la babe! hhuhuuuhuhuu. nak amik gambar tu pon jenuh kepit. tapi guna tangan je la.. bukan pakai kepit beso mcm r-c-u-know-who... :p

 
At 1:17 PM , Anonymous s said...

paleotak kain camtu langsir. gila punya tailor. Hui kalau i dah menyirap dah tu.

 
At 1:58 PM , Blogger roxychick said...

s,
dia cakap kain cadar la.. kain cadar!!! bukan kata menyirap/sirap, sarsaparila sume dah nak keluar dah tapi sebab last day of ramadhan kan, tu yang cool je tuu.. kang terminum, batal puasa lak.. uhuhuhuuu..

 
At 4:43 PM , Blogger Marvic said...

tabek spring *toing toing toing* kat uncle n antie tu..leh siapkan baju raya sekejap je..xder plak jarum nak patah kan...hampeh tul tailor before ni...jeles tengok mesin jahit tepi dia.. ;p

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home