roxychick's: to whine & be frank. almost.

Wednesday, August 25, 2010

meh berbuka! : part 3 :

hi all! so, amacam puasa? so far so good? as for me, alhamdulillah despite kejadian kidney belah kiri diserang infection due to urine infection last thursday. doctor gave me 2 days of mc and told me not to fast and drink lots of water, but i ignored them all, pergi jugak office and berpuasa seperti biasa. i kental biasalah. *jangan berlagak sangat*

ok.. ok.. mari kita ke lokasi berbuka puasa seterusnya...

restoran belanga, empire shopping gallery - the new and hip shopping mall in subang jaya which is located kat belakang subang parade... kesiannn kat subang parade. semenjak tempat ni dibuka, kelihatan lengang sahaja subang parade. takpe. subang parade masih ada nando's dan tgi friday's. tak macam empire, ada italiannies je, chili's je, rakuzen je, the loaf je, madam kwan's je... alah.. ada apa je kat situ... haha..

yesterday we decided to berbuka kat luar and since hubby taknak pegi shopping malls yang sesak yang boleh mencabar keimanan dia, so just singgah empire je.

food yang dorang jual kat belanga ni adalah kelantanese food like nasi kerabu, nasi dagang, nasi tumpang, laksam, anything east coast lah. i especially like the interior of this place, ada banyak lampu-lampu minyak tanah yang gantung-gantung tu, tapi minus the minyak tanah to light up the lampu, ni moden punya, pakai mentol je. pastu tempat ni pon cozy jugak cuma i don't really like some of the waiters/waitresses. ada yang tak reti cakap melayu nor english, so i'm not sure dorang ni rakyat negara mana.. eh ni nak cerita pasal makanan ke pasal kerakyatan?

ok. now. sila tengok gambar. idea untuk menulis pasal juadah di belanga sudah lari sebab tiba-tiba geram teringatkan waitress yang tak pandai cakap melayu tu.

restoran belanga @ the first floor, empire shopping gallery.

gambar ini dan seterusnya adalah berkisar tentang interior.


mistermama memalingkan muka kerana tidak mahu mukanya masuk ke dalam blog i yang tak glamour ini...



selingan jap, mineral water dan semangkuk buah-buahan potong ni sengaja diletakkan di atas setiap meja. ingatkan dia bagi free rupanya, once open, considered sold. tapi kena honest masa nak bayar nanti la sebab usually dorang akan tanya. kalau kau cakap tak ambil salah satu tapi sebenarnya kau ambil tapi tak nak bayar, tak baik berdosa. orang tu mungkin tak nampak, tapi Allah nampak.. aiyok tatayok..

ok. masih lagi gambar interior.




haaaa.. ni lah lampu-lampu olskool yang bergantungan kat situ...

cozy corner. kalau nak lepak-lepak santai sambil minum-minum petang, boleh la request nak duduk kat situ. tapi time nak makan besar, jangan mimpi. terbongkok-bongkok kau suap nasi kang.

ni nasi kerabu with grilled beef tenderloin atau cakap oghe kelate, daging bakar. sedap sangat sebab daging lembut, enak dan empuk! tapi gua tak puas la dengan kerabu yang diberikan. for rm13.90, portion dia ok. mistermama and i ordered this.

nasi goreng belacan, ordered by incek suami. dalam menu kata it comes with 2 pcs of chicken wings, tapi yang ada cuma chicken parts yang dipotong. lalu incek suami sangat hampa. tapi sebab rasa ok, dia lupakan perasaan hampa tu. rm12.90.

roti jala pembuka selera for incek hubby. rasa dia ok ok je, sedap lagi roti jala buatan mak kakak w. rm5.90.

sago gula melaka. sedap, lemak, pekat, likat! i suka.
rm2.90 per mangkuk.
we ordered 2 of 'em.

yang warna hijau tu avocado juice, rm7.90. mistermama yang order. belah kanan tu, hot barley rm2.90, i yang order. haruslah insaf minum air barli selepas peristiwa kidney berinfeksi. i mintak kurang manis, dia bagi tak manis langsung.. tawar je. sabar jelah... incek suami order carrot milk juice rm6.90. terlupa nak amik gambar sebab air dia datang lambat.

ni pulak lompat tikam, rm3.90. dalam santan banjir tu
ada seketul pulut sebenarnya. sedap jugak.


all in all, if korang nak pegi sini, jangan lupa try nasi kerabu daging bakar tu! memang sedap sebab daging lembut. apart from that, the nasi kerabu also comes with ayam percik and grilled mackerel. korang pilih je mana satu idaman kalbu. harga sama.

bulan puasa pon dah halfway ni kan.. cepat je masa berlalu. insyaAllah, this coming saturday, i'll be joining my friends from university for our annual reunion buka puasa. tempat tu kat shah alam. nantikan... till then...

sekian dari saya, melaporkan untuk roxytv. yeehaww!

Labels:

4 Comments:

At 4:27 PM , Blogger azyze said...

I dined at their midV restaurant, ok la gak. interior mmg menarik especially decor ajaib dikombinasi dgn lantai simen tak hingin. sama tak kat sana?

 
At 4:43 PM , Blogger roxychick said...

haa.. sama la tu. decor memang ajaib. tinggal tak keluar aladdin je bila kita gosok-gosok lampu-lampu kat situ.

uih.. cepatnya komen. mesti tengah bosan la tu..

 
At 6:52 PM , Blogger azyze said...

hapdet laaaaaaaaaaaa

 
At 9:11 AM , Blogger roxychick said...

hehee.. sabaq naaa...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home