roxychick's: to whine & be frank. almost.

Monday, February 01, 2010

it's been 5 years since i last ate the nasi goreng kampung at the 5th floor, menara promet.

today marks my 5th year working kat sini, the company for women.
5 years! time sure flies...

did you know that my 1st job lasted 3 days?
(second job, 3 years 3 months and surprisingly yang current one, lepas pulak nombor 3 tu. heee)

ha. kenapa 1st job tahan 3 hari je? sebab tempat kerja tu jauh sangat (REALLY JAUH) dari tempat tinggal, lepas tu it consumed almost rm10 untuk tambang pergi balik, itupon if i took the buses. nak cepat sampai ofis, kena naik teksi, so kalau teksi mesti lagi lebih dari rm10. bayangkan kalau rm10 sehari, kalau sebulan dah berapa? itu baru transportation babe. sungguh tak berbaloi.

lagipun, tempat kerja pertama i tu runs by this family, jadi persekitaran tempat kerja agak riuh dengan jeritan seperti, "mak tehhhhh.. line 4!!" " adik, kenapa film tu tak masuk lagi?" "merah sangat la mak ngah macam zaman duluuuu"

ye. bayangkan betapa azabnya saya selaku bukan sedara bekerja dengan kelompok sebegitu.

so, on the 4th day, selepas rugi rm30++, i decided to off the alarm and tarik selimut sampai ke paras kepala. and luckily for me, they didn't call me sebab dorang tak sempat nak bagi borang pekerja baru untuk diisi during my 1st 3 days kat sana. haha.

and my second job, of course, the place i've been whining about when i first started this blog.
*oh, sungguh sentimental sebab tempat kerja kedua membesar bersama-sama dengan blog ini.*

tak payah la nak ungkit lagi sebab it was my past kan. but nevertheless, i enjoyed my years there. i love the staff (some of them only laaa...) there, i love the environment there. location was strategic, banyak choice of food and shopping was convenient too. i missed that nasi goreng 5th floor and the breakfast nasi kerabu kat belakang office alley tu. tapi dah tertulis rezeki kat tempat lain, redha je la...

and now that i'm here, lemme tell you a secret.

frankly, i never thought i'd work here this long. when i first joined this company, i thought i couldn't take the pressure. i was in shock sebab the working style and environment was wayyy different than the previous place. kat sini, kerja semua nak laju and being a person yang baru ada 3 years experience, memang mencabar betul la. i even cried sebab takut tak dapat siapkan kerja on time. everything seemed so hard for me. i thought i can't cope. but berkat kesabaran, akhirnya jamilah berjaya menempuh segala rintangan.. ok, cut the novel melayu crap.

maybe because i have the determination to succeed and tambah pulak prayers from my parents, i am here for the 5th year. yay! nanti dapat jam. haha.

well.. i hope i'd do my best and whatever comes next, let it remains the secret of Allah. as His servant, i'd accept whatever is in store for me but of course, it has to be setimpal with our hard works and determination. correct? i'll make sure i'd do my best.

yes i can.
haha.

here's to the 5th year of working with the company for women! *ting*

aaa?? 5 tawon kaaaa??


UPDATED
the day has just started tapi gua dah buat lawak pagi ni.

the story was, mr president called me few minutes ago, pastu tanya mana our coordinator and traffic manager? so i answered that both of them were on emergency leave & mc. then he asked me, how many were there in our division and so i answered 7 and suddenly (suara mr president agak tegas and macam halilintar, so imagine my nervousness talking to him) he said, "ok, please come to my office now. now. NOW!" tak sempat letak the phone, gua terus shivered and shouted, "now. now! now! mr president nak jumpa kita semua sekarang! sekarang! cepat!! creative saja!!" kalut betul gua.

cik jiran sebelah pon terkocoh-kocoh sipped her tea and yang lain-lain pon kelam kabut bangun from seat masing-masing. dalam hati berdebar-debar, dok pikir apa yang mr president nak cakap kat kitorang semua (dahla ada rumour - i like to put it as rumour for now - yang kurang menyenangkan tentang kedudukan kitorang kat company ni) macam-macam bermain di minda ni.

when we reached his room, dengan kepulan asap rokok bertebaran di udara, he looked at the troop and said, "laa.. apa ramai-ramai ni? i nak bagi ni je, tak payah la naik ramai-ramai.." while handing over some scarves, the souvenirs he got us from his recent trip to beijing. then semua orang pandang gua, terus gelak besarrr punya! gua pun terus malu la.. lepas tu mr president merungut-rungut and i thought i heard the word, "ish.. si kemetot ni.."

lepas cakap sorry and thank him appropriately, we left his room while laughing. as i'm typing this, dah tersebar satu 4th floor pasal lawak yang gua buat pagi ni. haha. ok guys, just take this as "things" i do to celebrate my 5th year of working la eh. *cover line*


5 Comments:

At 11:16 PM , Blogger baybe foxx said...

3 days beb??? hahaha... aku masa pas grad ada hati nak cari duit la sementara tggu dpt keje designer.. jadi sales girl kat isetan.. 2 hari je beb.. pastu terus ca alif but!!


still takleh lawan aku aaaa... 8 tahun.. =P


tsk... tsk... sgt pathetic tol la aku ni kan.. setia bebenor!

 
At 1:42 AM , Anonymous bulaz bujamil said...

wah! aku pn ada citer pasal no. 3..

relationship aku dgn dua girlfren yang mula2 sebelum bini aku ni lasted only for 3 months. Both of them (not at the same time la) dump aku exactly 3 months from the day kitorang ckp serius nak bercintan-cintun. giler phobia lepas tu.

Nasib baik yang sekarang ni dh lepas pun no 3 tu.. risau gak mmula tu.. tp sekarang dh ber3 pn, so sure ok punya :)

 
At 9:53 AM , Blogger baizurah abdullah said...

cek pahhh!!! 5th floor dah takde dah foodcourt tu..i teringin nak makan sup sayur mak cik tu..tapi hampeh dpt tahu dah tutup 5th floor tu..:(

selamat ulangtahun!!

 
At 12:35 AM , Anonymous azni hamzah said...

part nangis tu i ingaaaaaaaaaaat sangat! haha :D

 
At 12:08 PM , Blogger Marvic said...

lawak giler part reramai masuk bilik mr president...wakakakaka

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home